Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Ιωάννης Δασκαρόλης: Το αιματηρό συλλαλητήριο της 9ης Δεκεμβρίου 1923



Ενημέρωση: 17-07-2024 12:30

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Επίκεντρο το βιβλίο Το αιματηρό συλλαλητήριο της 9ης Δεκεμβρίου 1923, Η Δύση της Βασιλείαας στην Ελλάδα από τον Ιωάννη Δασκαρόλη.

Ένα αντιβενιζελικό στρατιωτικό κίνημα συντρίβεται από τους βενιζελικούς αξιωματικούς, σχεδόν όλα τα στελέχη του αντιβενιζελισμού είτε φυλακίζονται είτε αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για συμμετοχή στο κίνημα, ο Ιωάννης Μεταξάς δραπετεύει ζητώντας πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Οι περισσότερες εφημερίδες των αντιβενιζελικών παύονται, τα αντιβενιζελικά κόμματα κηρύσσουν αποχή από τις εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου 1923.

Το ελληνικό στέμμα θρυμματίζεται, ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ ένα βήμα πριν την έξωσή του από την Ελλάδα, ενώ ο τελευταίος βενιζελικός υποστηρικτής του, ο ίδιος ο Βενιζέλος, παραμένει πεισματικά αυτοεξόριστος στο Παρίσι.

Οι Βασιλόφρονες αν και αποκαρδιωμένοι, συσπειρώνονται για μια τελευταία προσπάθεια υπεράσπισης της Βασιλείας με το περίφημο συλλαλητήριο της 9ης Δεκεμβρίου 1923 στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Χιλιάδες κόσμου κατακλύζουν την Πλατεία Συντάγματος με κατεύθυνση προς τα γραφεία της Επανάστασης. Φραγμός απέναντί τους, τμήματα στρατιωτών με προτεταμένα τα όπλα.

Οργή στα συνθήματα και στις χειρονομίες των διαδηλωτών, φόβος και ιδρώτας στα οπλισμένα χέρια των κληρωτών.

Ο πρώτος πυροβολισμός ακούστηκε, άδηλο από πού και από ποιον μέχρι σήμερα.

Τα όπλα των στρατιωτών άδειασαν μετά από παράγγελμα αξιωματικού.

Το αδελφικό αιματοκύλισμα ξεκίνησε…


Ο Ιωάννης Β. Δασκαρόλης έχει γεννηθεί το 1977 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Μεσσήνη Μεσσηνίας. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντά είναι η μεσοπολεμική περίοδος και ο αντιβενιζελισμός, ο Εθνικός Διχασμός και η πολεμική εξόρμηση της δεκαετίας 1912-1922. Είναι συγγραφέας της μελέτης Δημοκρατικά Τάγματα – Οι πραιτωριανοί της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, μιας πρωτοπόρας εργασίας που για πρώτη φορά αναλύει σε βάθος και με νέα τεκμήρια την στρατιωτική και πολιτική δράση των στρατιωτικών αυτών μονάδων.  

Είναι ο πρώτος βιογράφος του Ιωάννη Γενναίου Κολοκοτρώνη, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρωτότυπη έρευνά του για τον μεσοπολεμικό αντιβενιζελισμό υπό τον τίτλο Μεταξάς εναντίον Τσαλδάρη: η άγνωστη αντιβενιζελική σύγκρουση (1923-1928) από τις εκδόσεις Επίκεντρο. Κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα και εργασίες του στον ημερήσιο τύπο (Καθημερινή, Τα Νέα), στη μηνιαία βιβλιογραφική επιθεώρηση Books’ Journal, στο μηνιαίο ιστορικό περιοδικό Ιστορία Εικονογραφημένη και στην ηλεκτρονική εφημερίδα Huffington Post.

Είναι Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.



Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Δελτίο Τύπου
Ενημέρωση: 17-07-2024 12:30 - Μέγεθος: 1.07 MB

Μια Λέσχη Τέχνης και Πολιτισμού για όλους


Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος λόγω της αθρόας συμμετοχής πλήθους δημιουργών τόσο επαγγελματιών, όσο και ερασιτεχνών στους διαγωνισμούς και τις δράσεις της προβαίνει στην ίδρυση της «Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος».



Περισσότερα

Επικοινωνία


Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος
Ίωνος Δραγούμη 14, Αθήνα 115 28
6932089819
info@senariografoi.gr