Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Γεώργιος Σύρος: Moνή Ευαγγελίστριας Σκιάθου άρθρο στο TheNewspaper.gr



Ενημέρωση: 28-06-2024 10:19

Είχαμε την τιμή να επισκεφθούμε την Μονή Ευαγγελιστρίας στην Σκιάθο, στο Μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε το 1794 και πρωταγωνίστησε στις προπαρασκευαστικές πράξεις της Εθνεγερσίας. 

Στην θέση Αγαλλιανοί, 5 χλμ από την πόλη της Σκιάθου και σε υψόμετρο 200 μέτρων, είναι κτισμένη από Κολλυβάδες μοναχούς του Άγιου Όρους η υπέροχη αυτή ιστορική Μονή. Εντός της Μονής υπάρχει το περίφημο Λαογραφικό Μουσείο το οποίο φιλοξενεί λαμπρές σελίδες της ιστορίας της Μαγνησίας. Αρκετά από τα εκθέματα ήταν δωρεά του Ναύαρχου Λάζαρου Κουντουριώτη το 1823, καθώς η Μονή συνέβαλε καθοριστικώς στην απελευθέρωση του έθνους.

Είναι γνωστό ότι στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου τον Ιανουάριο του 1822 κηρύσσεται η πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδος και ψηφίζεται η πρώτη Διοίκηση της χώρας με το όνομα Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος στην Επίδαυρο (Α’ Εθνοσυνέλευση). Ήταν το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα. Η Εισαγωγή είχε ως εξής: «Τό Ἑλληνικόν Ἔθνος, τό ὑπό τήν φρικώδη Ὀθωμανικήν δυναστείαν, μή δυνάμενον νά φέρῃ τόν βαρύτατον καί ἀπαραδειγμάτιστον ζυγόν τῆς τυραννίας, καί ἀποσεῖσαν αὐτόν μέ μεγάλας θυσίας, κηρύττει σήμερον, διά τῶν νομί- μων Παραστατῶν του, εἰς Ἐθνικήν συνηγμένων Συνέλευσιν, ἐνώπιον Θεοῦ καί ἀνθρώπων, τήν πολιτικήν αὐτοῦ ὕπαρξιν καί Ἀνεξαρτησίαν…» Στο πλαίσιο της Εθνοσυνελεύσεως (13 Ιανουαρίου) απεφασίσθη η καθιέρωση ενιαίου και επίσημου συμβόλου για τον Αγώνα της Ελληνικής Εθνεγερσίας. Ως χρώματα ορίσθησαν το κυανό και το λευκό. Τα χρώματα επελέγησαν βάσει του κυανού χρώματος της νησιώτικης βράκας και της λευκής φουστανέλας. Στην επιλογή δεν αποκλείεται να συνηγόρησε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Η Σημαία δηλαδή έφερε λευκό Σταυρό εντός κυανού (γαλάζιου) πεδίου. Στο Μοναστήρι εκτίθενται πιστά αντίγραφα, καθώς η Σημαία φυλάσσεται στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα. Πότε όμως συνελήφθη η ιδέα της εν λόγω Σημαίας και που κυμάτισε για πρώτη φορά;Ήταν το μακρινό 1807 στην Μαγνησία μας και συγκεκριμένα στην Αγία Λαύρα των Σποράδων, στην Μονή Ευαγγελιστρίας στην Σκιάθο, όταν για πρώτη φορά συνελήφθη η ιδέα της απεικονίσεως του λευκού Σταυρού μέσα σε γαλάζιο φόντο. Για την ακρίβεια στην Σκιάθο το 1807 συγκεντρώθηκαν 70 πολεμικά πλοία με 1400 άνδρες. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έλαβε χώρα η μεγάλη Σύσκεψη των οπλαρχηγών. Γενικός Αρχηγός ετέθη ο Γιάννη Σταθάς και υπαρχηγός ο Νικοτσάρας. Η πρώτη ενέργεια του Σταθά ήταν να αντικαταστήσει την ρωσική σημαία του στολίσκου με ελληνική.

Η ελληνική σημαία υψώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1807 στη Σκιάθο από τους Νικοτσάρα και Γιάννη Σταθά (σε συνεργασία με τον ηγούμενο Νήφωνα) στην Μονή Ευαγγελιστρίας στην Σκιάθο, στο πλαίσιο τοπικής επαναστάσεως των Μαγνήτων κατοίκων του νησιού. Παρών ήταν και ο 37χρονος τότε θρύλος της Εθνεγερσίας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Στην Μονή ορκίστηκαν επίσης ο διδάσκαλος του Γένους Στέφανος Δημητριάδης, ο Παπαθύμιος Βλαχάβας, o Γιώργης Σύρος από Βέροια, ο Ανδρέας Βώκος (ο γνωστός Μιαούλης) και αρκετοί ακόμη οπλαρχηγοί.

Φωτογραφίες: Γιώργος Σύρος


Μια Λέσχη Τέχνης και Πολιτισμού για όλους


Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος λόγω της αθρόας συμμετοχής πλήθους δημιουργών τόσο επαγγελματιών, όσο και ερασιτεχνών στους διαγωνισμούς και τις δράσεις της προβαίνει στην ίδρυση της «Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος».



Περισσότερα

Επικοινωνία


Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος
Ίωνος Δραγούμη 14, Αθήνα 115 28
6932089819
info@senariografoi.gr